Masterclass Innovatieve Woonconcepten voor Ouderen

Voor wie

De masterclass is bestemd voor bestuurders, managers en projectleiders van woningcorporaties en zorgorganisaties, gemeenten, welzijnsorganisaties, patiënten- en consumentenorganisaties, actieve burgers, makelaars, ondernemers, banken en fondsen.

Daarnaast is de masterclass ook zeer geschikt voor architecten, stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars; zij bepalen mede wat er in de toekomst gebouwd gaat worden voor de toenemende groep ouderen.

Prijs
De prijs van de masterclass is € 245,- inclusief lunch. Tevens ontvangt u tijdens de masterclass het boek. 

Bezoekers over de masterclass
"De masterclass was praktijkgericht en gebaseerd op vele jaren onderzoek. Deze koppeling spreekt mij erg aan omdat het een goede fundering geeft voor het maken van keuzes waar wij als organisatie de komende periode voor staan. De diversiteit van het werkterrein van de deelnemers maakte deze masterclass extra interessant omdat elk topic zo vanuit meerdere invalshoeken benaderd werd. De locatie als samenwerkingsvorm werkte ook inspirerend".

"Overzichtelijk en zeer leerzaam. De masterclass heeft mijn ogen geopend".

"De masterclass is een mooie aanvulling op het boek. De persoonlijke ervaringen en kennisdeling door de schrijfsters leiden tot waardevolle interactie met de groep. Het concept van de inclusieve samenleving in de locatie Hart van Vathorst biedt de nodige inspiratie".

Platform ZorgSaamWonen

Meer evenementen op het gebied van wonen, zorg en welzijn? Bekijk de volledige agenda van ZorgSaamWonen hier.

ZorgSaamWonen is het landelijke platform voor de maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Het fysieke en sociale domein schuiven in elkaar en daar doorheen loopt dan ook het economisch domein. Eisen van duurzaamheid, flexibiliteit en technologie nemen in fors tempo toe. Door de vergrijzing is de noodzaak erg groot om met elkaar een Versnellingsagenda 2030 op te stellen. ZorgSaamWonen heeft als missie het delen van kennis en het verbinden van professionals en organisaties in één community vanuit het fysieke en sociale domein. We moeten echt aan de slag met elkaar! 

Het platform vervult hierin een spilfunctie. Het brengt mensen uit verschillende sectoren bij elkaar om op basis van de eigen professie, deskundigheid of uit belangstelling voor het onderwerp samen te werken en elkaar te helpen bij de opgaven in het vakgebied van wonen, zorg en welzijn.

Masterclass Innovatieve Woonconcepten voor Ouderen
 

Masterclass inhoud en opzet

Masterclass inhoud en opzet

'De zilvergrijze eeuw is begonnen', zegt Jan Latten bijzonder hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Het aantal ouderen neemt in de komende jaren in rap tempo toe. Hoe gaan deze ouderen wonen? Niet meer in een instelling zoals in de vorige eeuw. Ze blijven langer thuis wonen. Dat is hun wens en ook het overheidsbeleid zet daarop in. Toch is langer thuis wonen niet voor iedereen blijven wonen in het huis waar men al woont. Er is een groeiende behoefte aan nieuwe woonvormen tussen alleen thuis of het verpleeghuis.

De auteurs van het boek Bouwstenen voor de Toekomst, Yvonne Witter en Daniëlle Harkes schetsen de ontwikkeling van nieuwe woonvormen. Wat willen ouderen? Wat is er al ontwikkeld en werkt dat? Wat is belangrijk in de woning, de directe woonomgeving en de wijken?

In deze masterclass nemen beide auteurs u mee op een virtuele excursie. U verdiept zich in de woonwensen van ouderen, maakt kennis met de woonvormen die er al zijn en krijgt inzicht in wat de succesvolle woonvarianten van de toekomst zijn. Dit alles op locatie in het bruisende Hart van Vathorst. Een inspirerend voorbeeld van een gebouw dat bijdraagt aan de inclusieve samenleving.

Onderdelen van de masterclass:

  • Wensen en ambities van ouderen voor nieuwe woonvormen; hoe willen ouderen wonen en wat is daarvoor nodig. In gesprek met ouderen en hun wensen, initiatieven
  • Voorbeelden van woonvormen; wat werkt en wat niet?
  • Bouwstenen voor nieuwe woonvariaties; 10 lessen voor initiatiefnemers en ontwikkelaars
  • Kennismaking met een concreet voorbeeld: Hart van Vathorst. Wat maakt het succes van dit project.

Unieke locatie

De masterclass vindt plaats op een zeer toepasselijke en tevens uniek locatie, namelijk       

 

Hart van Vathorst   
Angelinapolder 3
3825 LX Amersfoort

In het pand zitten ook twee zorginstellingen een kerk en een kindercentrum samen onder één dak. Niet alleen delen zij met elkaar een pand, ook proberen ze samen te werken waar dat mogelijk is. Daarbij is belangrijk dat iedereen welkom is en gezien mag worden. “Hart van Vathorst is een plek waar mensen samen komen.”

 
Route en parkeren
Hart van Vathorst ligt naast het Winkelcentrum Vathorst. U kunt navigeren naar de straat ‘ Wouda’ waar u ook kunt parkeren. Vanaf Wouda loopt u linksaf naar de straat Beijerinck waarna u Hart van Vathorst voor u ziet.
 
 
                             
Unieke locatie